C++: Programerski standard desetljeća

Programski jezik C++ je programski jezik višeg nivoa, koji je razvijen za objektno orijentirano programiranje i bio je prvobitno razvijen u Bell Labs (laboratorij telekomunikacijske kompanije Bell) pod rukovodstvom Bjarne Stroustropa tokom 1980-tih, kao proširenje programskom jeziku C, te mu je originalno ime bilo „C with classes“. Zbog velike potražnje za objektno orijentiranim jezicima, te izrazitim sposobnostima, standard za programski jezik C++ ratificiran je 1998 u standardu ISO/IEC 14882.

C++ je programski jezik različitih dijalekata, kao što svaki jezik ima različite dijalekte. C++ dijalekti ne postoje zbog toga što neko živi u jednoj ili drugoj regiji, već zato što postoji niz različitih kompajlera. Svaki od tih kompajlera je malo drugačiji. Svaki bi trebao imati ANSI/ISO standard C++ funkcije, ali ujedno svaki kompajler će imati neke nestandardne funkcije (te funkcije su slične različitom slengu u različitim dijelovima države). Ponekad korištenje nestandardnih funkcija će stvoriti problem kada pokušate kompajlirati source kod sa različitim kompajlerom.

Snagu C++ programskog jezika očituje duboki trag koji je ostavljen kroz decenije razvoja software-a koji i danas predstavljaju vodeće inačice u svojim oblastima primjene. Neke od nji su Adobe Systems – Adobe Creative Cloud, Google Applications, Mozilla Firefox,Mozilla Thunderbird, MySql server, Winamp Media Player….

Uprkos postojanju novih programskih jezika, kao sto su Java, C#, Ruby…C++ ostaje izabrani jezik posebno kada su u pitanju nova područja primjene kao što su Internet of Things koji su nam danas dostupni u vidu uređaja i elemenata u konceptima Pametnih Kuća i Pametnih Gradova.